Effekt
Hur stor effekt man vill installera beror på många faktorer. Vill man använda så stor andel av den egenproducerade elen som möjligt så bör man inte köpa en alltför stor anläggning. Vill du däremot täcka hela årsbehovet så är det viktigt att känna till att produktionen aldrig får överstiga hushållets konsumtion under ett kalenderår. En tumregel att hålla sig till är att en väl fungerande anläggning i Sverige producerar cirka 0.8kWh per installerad Watt, lite mer i söder och mindre ju längre norrut anläggningen installateras.
Antal paneler
Antalet paneler spelar in när du börjar fundera på hur de kan arrangeras på taket för att få ett jämnt och fint uttryck.
Kvadratmeter
För att veta om anläggningen får plats på taket så är det bra om man mäter upp takytan noggrannt. Tänk på att även om kvadratmeterytan räcker för anläggningen så kan geometrin på panelerna ställa till det. De går inte sågas till för att anpassas till takets längd.
Paneltyp
Det finns ett flertal olika typer av solcellspaneler som har olika egenskaper.
Monokristallina
Dessa kiselbaserade paneler har ofta ett homogent mörkt färguttryck. De har ofta högre effektivitet och fungerar bättre i lägre ljusförhållanden.
Polykristallina
Dessa kiselbaserad paneler är mer blåa i färgen och ibland lite 'flammiga'. Cellerna i panelerna är fyrkantiga (till skillnad från monokristallina där de är mer runda).
Tunnfilmsolceller
Dessa paneler är ej kiselbaserade utan använder sig av andra material (ex.v CdTe - Kadmium Tellurid). De har lägre effektivitet men är ibland billigare per Watt än de kiselbaserade. De används oftast på platser där man har obegränsat med utrymme för solceller.
Faser
När man kopplar in en solcellsanläggning mot elnätet så kopplar man dem mot dess olika faser. I Sverige har vi tre faser i våra hem, och varje fas är i sig avsäkrad till en viss effekt. För att inte överskrida effekten per fas så måste man på större anläggningar ansluta anläggningen till 2 eller 3 faser.
Pris
Totalpriset inklusive installation. I priset har vi inte räknat med ROT-avdrag för installationsjobbet, eller solcellsbidrag om man hellre tar det. Kom ihåg att man aldrig kan få både ROT och solcellsbidrag.
SEK/Watt
Det här är ett mycket viktigt mätetal som talar om hur mycket anläggningen kostar per installared Watt. Ju lägre detta pris är, desto fortare kommer anläggningen att betala sig själv. Tänk dock på att det finns andra aspekter (garanti, support, utseende, livslängd etc) som bör vägas in i investeringsbeslutet. Med dagens elpriser och ersättning för mikroproducerad el så kan man med en enkel tumregel säga att återbetalningen tar lika många år som anläggningen kostar per installerad Watt.